torsdag 27 november 2014

Fredag 28/11 Jmfr Livet i Rom vs Ditt eget idag (7C)

Döp ett dokument till "Livet i Rom vs Mitt eget".

1.Beskriv livet för barnen/ungdomarna i Rom. 

2.Jämför med ditt eget liv: 
a) likheter?

b) skillnader?

c) fördelar då?

d) nackdelar då?

e) fördelar nu?


f) nackdelar nu?

Mellankrigstiden     Minikurs


Tyskland  efter kriget. Det var politisk oro i många europeiska länder under 1920- och 30-talen (mellankrigstiden). I Tyskland var det kaos. I november 1918 avgick kejsaren Wilhelm II och landet fick en socialdemokratisk regering. Den franska regeringen krävde att tyskarna skulle betala sitt krigsskadestånd efter första världskriget, men det hade man svårt med.

Den tyska regeringen försökte komma undan genom att trycka mer pengar, men det innebar att inflationen blev enorm i Tyskland. I slutet av år 1923 kostade ett frimärke hundratals miljoner mark. Personer som hade pengar på banken blev ruinerade, oftast tillhörde de medelklassen.

 Denna inflation medförde att folk krävde en stark politisk ledare som kunde skapa ordning i Tyskland, vilket senare skulle gynna Hitler. Under andra hälften av 1920-talet steg levnadsstandarden i Tyskland. Då hade USA gett stora lån till Tyskland för att få igång landets ekonomi. Men år 1929 drabbades hela den industrialiserade världen av en ekonomisk kris. Den började i USA och spreds till Europa. Nu blev det återigen sämre tider i Tyskland, vilket skulle gynna Hitler.


Adolf Hitler. Adolf Hitler föddes 1889 i staden Braunau i Österrike. År 1908 reste han till Wien för att söka in på konstakademien. Han ville utbilda sig till målare och konstnär, men lyckades inte. Nu försörjde han sig på olika tillfällighetsjobb, bland annat att måla vykort.
När första världskriget bröt ut 1914 anmälde sig Hitler som frivillig till den tyska armén. Hitler trivdes med soldatlivet och befordrades till korpral och fick medalj, men han var inte omtyckt av sina kamrater. De ansåg att Hitler inte tog hänsyn till sina kamrater och att han tog alltför stora risker i kriget. Därför kallade man Hitler för ”Der Spinner”, som betyder: tokdåren.

Under kriget skadades Hitler av nervgas som gjorde honom tillfälligt blind. Han upplevde Tysklands sammanbrott 1918 som en katastrof. Han var övertygad om att Tyskland skulle ha vunnit kriget om inte politikerna och judarna hade förrått fosterlandet. Det var en vanlig uppfattning bland många tyskar.
1919 anslöt han sig till ett politiskt parti som 1920 döptes till Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet. Nazistpartiet brukar det oftast kallas. Nazisternas ledare eller Führer blev Adolf Hitler.

År 1923 ledde han ett misslyckat kuppförsök i München, för det dömdes han till fem års fängelse (han släpptes efter ett år) för högförräderi. I fängelset skrev han boken Mein Kamph (Min Kamp). I boken skyller Hitler allt negativt i världen på ”den internationella judendomen”.  Under 1930-talets ekonomiska kris framstod Hitler som den man som kunde lösa Tysklands ekonomiska problem. Hitler använde våld, list och bedrägeri för att nå makten.

Nazisterna tar makten. År 1932 befann sig hela Europa i en svår ekonomisk kris. Omkring 40 miljoner människor var arbetslösa. Enbart i Tyskland gick 6 miljoner utan arbete. Hitler hade ett enkelt budskap till alla arbetslösa: ”Det är de judiska kapitalisterna som rår för att så många hederliga tyskar måste gå arbetslösa. Om ni röstar på oss kommer alla att få arbete” sade Hitler. Det var många som ville hitta en syndabock och allt fler trodde på Hitlers enkla förklaringar. 

Vid valet till riksdagen 1930 fick nazistpartiet nästan sex och en halv miljon röster, och två år senare röstade mer än tretton miljoner tyskar på nazisterna. På bara några få år hade nazistpartiet blivit det största partiet i Tyskland.  
Trots att Hitler öppet förklarade att han ville avskaffa demokratin fick han många anhängare. Många tyskar var trötta på de andra politikerna som bara bråkade med varandra. Nu ville många ha en stark ledare som kunde ta sig an den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Dessutom ansåg många tyskar att Versaillesfreden var orättvis. Hitler sade att Tyskland måste ta revansch och skapa ett mäktigt Stortyskland med alla tyskar samlade i samma stat. Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler, chef för den tyska regeringen

Frågor. 1. Vad krävde Frankrike av Tyskland. 2. Vad gjorde tyskarna och vad blev resultatet? 3. På vilket sätt skulle inflationen gynna Hitler? 4. Beskriv några händelser i Hitlers liv utifrån åren: 1908, 1914, 1919 1923. 5. Nämn fakta om den ekonomiska krisen i Europa. 6. Vad var Hitlers budskap? 6. Varför röstade folk på Hitler?
7. Vad hände 1933?
Demokratin avskaffades.  I mars 1933 fick Hitler rätt att själv stifta nya lagar utan att de behövde godkännas av regeringen. Trots att Hitler skrämde politikerna i riksdagen röstade socialdemokraterna nej till förslaget. För att få igenom förslaget måste minst två tredjedelar av riksdagsmännen rösta för förslaget.

 Under hot om våld röstade då de borgerliga partierna för Hitlers förslag som innebar att Hitler hade fått total makt. Riksdagen hade själv avskaffat demokratin. 94 röstade mot förslaget, en kort tid därefter hade 24 av dem mördats

Nu när Hitler hade all makt förbjöd han alla fackföreningar och alla politiska partier utom nazistpartiet. Inom några månader hade han infört diktatur i Tyskland.

Nu började nazisternas terror på allvar. De första koncentrationslägren byggdes och judeförföljelserna ökade i Tyskland. När Hitler fick makten startade han stora projekt inom krigsindustrin, jordbruket och byggindustrin. Det resulterade i att arbetslösheten sjönk från 6 miljoner människor till 1,7 miljoner 1935. Hitler lät nästan alla pengar gå till armén, flottan och flygvapnet. Hitlers mål var att göra Tyskland stort och mäktigt igen.

När Hitler kom till makten började han bygga upp den tyska armén, trots att det var ett brott mot Versaillesfreden. Vid slutet av 1930-talet var Tyskland åter Europas starkaste militärstat.

 Hitler hade en dröm om: ”Det tusenåriga riket”. Tyskland skulle omfatta hela Europa från Atlanten till bergskedjan Ural. I det riket skulle de långa, ljusa och blåögda arierna styra. De var herrefolket. Tyskland behövde ”livsrum” för att kunna utvecklas, ansåg Hitler.

Och hans första mål blev Österrike. I mars 1938 gick hans trupper in i sitt gamla hemland Österrike och förklarade att Österrike nu var en del av Tyskland. De flesta av österrikarna ville gärna ansluta sig till Tyskland. England och Frankrike protesterade, men gjorde inget annat

Peace in our time. Samma år (1938) krävde Hitler att få de delar av Tjeckoslovakien där huvuddelen av befolkningen var tyskar. Naturligtvis protesterade tjeckerna mot detta förslag.  Nu träffade den svage brittiske premiärministern Chamberlain ledarna för Frankrike, Tyskland och Italien i München för att medla i konflikten.

 Där bestämdes det att en del Tjeckoslovakien skulle lämnas till Tyskland. Ingen frågade vad tjeckerna tyckte. Hitler lovade att detta var det sista krav Tyskland skulle kräva. Och så skrev han på ett papper som Chamberlain viftade med när han kom till London. ”Peace in our time” ropade Chamberlain när han kom till London.

Men det papperet var värdelöst. I mars 1939 tog tyska trupper resten av Tjeckoslovakien. Hitler hade lurat hela världen, västländerna protesterade, men ingrep inte militärt


Frågor. 8. Vad hände i mars 1933? 9. Hur försvann demokratin i Tyskland? 10. Vad gjorde Hitler när han fick den totala makten? 11. Vad gjorde Hitler med Österrike? 12. Vad bestämdes i München?  13. Vad hände i mars 1939?

A. Läs texten, två och två, tillsammans med din bänkkompis.

Ta reda på:

När?
Var?
Hur?
Varför?
Konsekvenser? 


ÖVERGRIPANDE FRÅGESTÄLLNING 

"Hur kunde en politiker som Hitler och hans parti, med deras idéer, bli framröstad i ett antal demokratiska val av det tyska folket?"(använd frågeställningarna ovan till din hjälp).


B. Diskutera texten och frågorna med bänkkompisen, har ni förstått texten eller filmen?

C. Skriv på Blogger

1. Skriv en egen sammanfattning av texten (löpande text)(Minst 50ord)


2 Eget resonemang (minst 100ord, gärna fler)

Hjälpfrågor...
http://sogenerellt.blogspot.se/2013/10/hjalpfragor-for-resonemang.html



//Louis



onsdag 26 november 2014

Industriella revolutionen        Minikurs
England. Mot slutet av 1700-talet inträffade en stor förändring i England. Människor började tillverka varor med hjälp av maskiner i stället för att bara använda verktyg och handkraft. Den här förändringen brukar kallas den industriella revolutionen.
Anledningen till att industrialiseringen startade just i England berodde på att det i detta land fanns alla förutsättningar som behövs för en industriell revolution, d.v.s. arbetskraft, råvaror, teknik, kapital, energi och en marknad att sälja varorna till.
Jordbruket förändrades.   En viktig orsak till att den industriella revolutionen började i England var att jordbruket förbättrades kraftigt i detta land under 1700-talet. Nu skiftades jorden i många byar. Det innebar att böndernas många små åkerbitar slogs samman så att varje bonde fick en större åker.
Dessutom började många bönder med växelbruk vilket hindrade jorden från att urlakas på näring. De odlade olika grödor olika år på samma mark vilket gav större skördar.
 De tekniska uppfinningarna gynnade bönderna. Många använde en hästdragen såmaskin vilket innebar att fröna placerades i raka led på det djup där de grodde bäst. Man använde även rovor och klöver som foder till djuren vilket innebar att man kunde hålla mer boskap än förr. Det brittiska jordbruket blev nu så effektivt att människor blev arbetslösa och kunde gå till industrin. Förändringarna medförde att jordbruket under 1700-talet blev mycket effektivare.
Befolkningen ökar. Ökad tillgång på mat och bättre hygien gjorde att befolkningen ökade snabbt i England. Under 1800-talet ökade befolkningen från 9 till 33 miljoner. De som inte behövdes inom jordbruket begav sig till de nya industrierna i städerna. Den stora folkökningen gjorde att det blev en ökad efterfrågan på varor under 1800-talet, vilket gynnade de nya industrierna.
Textilrevolutionen. Den industriella revolutionen började inom textilindustrin. Tidigare satt kvinnorna i hemmen och spann ull till garn framför spinnrockarna. En del män satt i sina hem och fick garn och vävstolar av förmögna köpmän (så kallade Förläggare).   Men när efterfrågan ökade måste tekniken förbättras och det skedde först med vävtekniken. 1733 uppfanns den så kallade Flygande skytteln. En skyttel använder man för att föra tråden genom varpen när man väver tyg. Med den flygande skytteln gick vävningen dubbelt så snabbt som tidigare. Nu försökte man göra spinningen effektivare.
Spinning Jenny. På 1760-talet uppfann James Hargreave den första spinnmaskinen som fick namnet Spinning Jenny, efter uppfinnarens dotter. Med den kunde man spinna åtta trådar samtidigt. Med de gamla spinnrockarna kunde man bara spinna en tråd åt gången.  
Men det tyckte inte spinnarna om. Spinnarna stormade Hargreaves verkstad och slog sönder alla hans maskiner. Men Hargreaves flyttade till en annan stad där han gjorde Spinning Jenny ännu bättre.
Så småningom förbättrades tekniken ytterligare och en del spinnmaskiner kunde spinna över hundra trådar samtidigt. Dessa maskiner drevs först med vattenhjul och senare med ångmaskiner.
De första fabrikerna. När man började använda maskiner som drevs med vattenkraft uppstod de första fabrikerna. Nu måste arbetarna komma till maskinerna. På 1820-talet kom de första ångmaskindrivna vävmaskinerna. Dessa maskiner innebar att många vävare blev arbetslösa och på vissa ställen hände det att arga arbetslösa vävare slog sönder de nya vävmaskinerna.
Ångmaskinen. Ångmaskinen var den viktigaste av alla uppfinningar. De första ångmaskinerna var ineffektiva och slukade stora mängder stenkol som bränsle. På 1780-talet lyckades skotten James Watt förbättra en ångmaskin så att den gick att använda i arbete i ett bomullsspinneri. Nu började man använda ångmaskiner för att pumpa upp vatten ur gruvor och i järnverken använde de för att sätta hamrarna i rörelse.  Den stora fördelen med ångmaskinen var att man kunde placera den var som helst där det fanns tillgång till bränsle, man inte bunden till floder och vattenfall. Ångmaskinen satte nu fart på den industriella revolutionen.
Frågor. 1. Förklara uttrycket: industriell revolution. 2. Varför började revolutionen i England? 3. På vilket sätt förändrades jordbruket? 4. Nämn fakta om: Flygande skytteln. 5. Nämn fakta om: Spinning Jenny. 6. Nämn fakta om ångmaskinerna. 7. Vilka var fördelen med ångmaskinen.
De första järnvägarna. Ett industrisamhälle kräver bra kommunikationer. Råvaror måste fraktas till fabrikerna och de färdiga varorna måste föras ut och säljas. År 1823 byggdes den första järnvägen mellan städerna Stockton och Darlington.
År 1829 anordnades en hastighetstävling mellan olika lokomotiv utanför Liverpool. Fem lok deltog i tävlingen. En av deltagarna diskvalificerades när det visade sig att en häst stod gömd i loket. Slutstriden stod mellan svensken John Ericsons lok ”Novelty” och engelsmannen Stephensons ”The Rocket”. Stephenson segrade och nådde topphastigheten 46 km/tim.
Farligt med tåg. Många var rädda för de första tågen. En del läkare påstod att man kunde få hjärnskador om man åkte så fort med tåg. För att skydda åskådarna mot hjärnskador som såg de första tågen  föreslog en del  läkare att  man skulle bygga ett plank runt banan.
När vi skulle införa järnvägar i Sverige protesterade en del riksdagsmän mot beslutet. De var rädda att loken skulle tända eld på skogen och stugorna längs banan. Dessutom påstod de att tjuvaktiga personer skulle stjäla järnvägsrälsen under nätterna.
Järn och stenkol. För att framställa järn gick det åt enorma mängder skog för att få fram träkol som behövdes för att förvandla malmen till smält metall. Nu höll skogarna på att ta slut i England, och stora mängder träkol måste importeras, bland annat från Sverige.
År 1783 lyckades engelsmannen Henry Cort uppfinna Puddelprocessen som innebar att man kunde använda stenkol för att tillverka järn. Det gynnade England, eftersom det finns gott om stenkol i England.
Industriarbetarna. Den industriella revolutionen gjorde Storbritannien rikt, men det var överklassen och medelklassen som blev rikare. Industriarbetarna hade det eländigt med låga löner och fruktansvärda förhållanden i de första fabrikerna. Oftast fanns det inga skyddsanordningar och det inträffade ofta olyckor.
Det hände också att arbetare fastnade i de remmar som överförde drivkraften till de olika delarna av maskinen, då drogs de in i maskinen och klämdes ihjäl av det roterande maskinhjulet. Arbetstiden var lång, 12-14 timmar. Men det hände att arbetstiden blev sexton eller till och med arton timmar.
Barnarbete. Lönerna var så låga att alla i en familj måste arbeta, även barn i 8-10 års ålder. Särskilt inom textilindustrin blev det vanligt att små barn arbetade vid spinnmaskinerna. Barnen var omtyckta av arbetsgivarna eftersom de hade lägre löner i förhållande till de vuxna.
Många var upprörda över att barn användes i det hårda arbetet i gruvorna. I de trånga smala gångarna fick de dra vagnar med stenkol. En vanlig syn på städernas gator var sotarpojken med blodiga knän. Sotarpojkarna började arbeta när de var ca 5 år gamla och fortsatte tills de var för stora att klättra inne i skorstenarna.
Arbetsgivaren tvingade barnen att klättra genom de trånga rökkanalerna och de kom fram med blodet strömmande från armar och knän. Sotarmästaren gnuggade då de öppna såren med saltlake för att härda och ge hudförhårdnader, och sedan jagades pojkarna upp i nästa skorsten.
Så småningom ledde kampen mot barnarbete och för kortare arbetstider till resultat. 1833 kom en lag som förbjöd barn under nio år att arbeta i fabriker och barn mellan nio och tretton år fick inte arbeta längre än nio timmar om dagen.
Frågor: 8. Nämn fakta om de första järnvägarna. 9. Visa att folk var rädda för de första tågen. 10. Nämn fakta om: Puddelprocesen. 11. Nämn fakta om det farliga industriarbetet. 12. Ge några exempel på barnarbete.
13. Nämn fakta om lagar om barnarbete.





Arbeta tillsammans i lärgrupper och se till att ni förstår följande bilder och begrepp.


A. Se film

Se valfri kortfilm om industriella revolutionen på so-rummet/ youtube.se eller beta.sli.se

Se filmen, två och två, tillsammans med din bänkkompis...


Ta reda på:

När?
Var?
Hur?
Varför?
Konsekvenser? 


B. Diskutera filmen och frågorna med bänkkompisen, har ni förstått filmen?

C. Skriv på Blogger

1. Skriv en egen sammanfattning av filmen (löpande text)(Minst 50ord)


2 Eget resonemang (minst 100ord, gärna fler)

Hjälpfrågor...
http://sogenerellt.blogspot.se/2013/10/hjalpfragor-for-resonemang.html



Använd följande begrepp i ditt resonemang; 
triangelhandel, kapital, arbetskraft, råvaror, teknik, kapital, energi, marknad
växelbruk, revolution




----------------------------



D. Ge respons

Louis önskar Er lycka till!